joi, 28 noiembrie 2013

Efect #1: The Fuzz

Efect #1: The Fuzz


Probabil cel mai simplu (si ieftin) si necomplicat efect pentru chitara ce contine minimul necesar pentru a distorsiona semnalul. Dar, mai intai, un pic de teorie... ce inseamna defapt "distorsion"? Sau, mai exact - ceea ce se intampla in circuitul nostru - "Diode Clipping".

Diode... Ce?

Poza furata, fara jena, de pe wikipedia.

Dupa cum se vede, semnalul initial este o sinusoida frumoasa. Prin procedeul de "taiere" (Diode clipping) semnalul ne este limitat dupa o anumita valoare a tensiunii, limita dictata de diodele din circuit. Putem asemana semnalul de iesire cu unul dreptunghiular, deci.

Circuitul

In poza nu scrie asa ca voi nota aici piesele:
  • C1 (de la intrare) - 4,7uF
  • C2 (de la iesire) - 0,1uF
  • Tranzistorul este un... oarecare NPN
  • Sursa de curent este o baterie de 9v. 

Dar ce fac toate piesele astea?... ei bine:

  • Condensatorul de la intrare are ca efect "filtrarea" semnalului, astfel incat daca marim capacitatea, semnalul va avea mai multi basi. Un rol asemanator are si cel de al doilea condensator din circuit. 
  • Tranzistorul amplifica semnalul de la intrare, formand un fel de "bucla" de curent, impreuna cu ceea ce vine din baterie. Pe acelasi principiu se bazeaza orice amplificator de sunet.
  • Rezistenta de la iesire este defapt un potentiometru ce controleaza volumul.
  • Cealalta rezistenta modifica valoarea tensiunii ce intra in tranzistor.
  • Dioda, dupa cum am pomenit si mai sus, produce efectul propriu-zis de distorsionare / clipping / fuzz. 
Nu voi intra in detaliu despre cum "exact" se produce taierea in dioda, suficient sa spunem ca dupa o anumita valoarea a semnalului (sinusoidei) acesta "impune" o tensiune pe varfurile de maxim / minim, ca in poza de sus de tot a paginii.

Dioda, ce piesa smechera!

Si nici nu suntem fortati sa folosim dioda 1N914. Fiecare dioda, in principiu, ar avea propriul ei sound. In general, diodele banale din siliciu vor taia semnalul pe la ~0.6V. Cele din germaniu vor taia pe la ~0.3V. Ledurile ar taia la valori mai mari decat cele din siliciu.

Fiecare isi poate personaliza circuitul dupa gust!

Nota Bene

Acest circuit, precum si alte variatii, a fost gasit pe site-ul http://home-wrecker.com/bazz.html. Pe langa multe circuite misto, sunt si multe alte detalii suculente pe care eu nu le-am acoperit.

O alta pagina plina cu sfaturi si ponturi pentru astfel de circuite, gasit de mine, este http://buildapedal.com/.

Da mah, dar cum suna?

Uite asa:

Cheers!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu