vineri, 29 noiembrie 2013

Efect #2: The Triple Fuzz

Continuarea naturala a circuitului precedent
Arata putin cam scris pe servetel, dar se intelege bine ce e acolo.

Circuitul in cauza, realizat pe breadboard.

Cu ce se mananca?

 In principiu este acelasi circuit cu cel precedent, doar inseriat de 3 ori. Cealalta diferenta este ca diodele nu mai sunt legate la tranzitor, ci dispuse in perechi si legate la ground. Efectul produs este acelasi.

Pentru varianta mea, nu am avut diode 1N34 (din germaniu) si in locul lor am incercat mai multe variante. Am discutat in postul precedent ca anuimte combinatii de diode vor produce sunete diferite. La final, in locul diodelor din Ge, am lasat doua LEDuri rosii... because why not :)

Ca un bonus micut ledurile palpaiau in functie de cat de tare dadeam in chitara adaugand astfel un element vizual circuitului, placut vederii :).

De asemenea, nu am mai legat latura aceea cu "mid boost" din lipsa de condensatori.

Pareri

Fata de circuitul precedent mie imi suna mai distorsionat si mai murdar, dar si mai putin definit. E drept, nu am avut exact valorile de mai sus pentru unele piese si am aproximat cum am putut.

Marele avantaj pe care il vad la acest circuit e ca sunt mult mai multe feluri in care poate fi personalizat. Sunt sigur ca daca as fi stat sa iau la puricat toate combinatiile posibile de diode / condensatori (si chiar si tranzistori) as fi putut gasi acel "sweet spot"... dar pentru moment voi merge mai departe in cautarea urmatorului proiect!

Cum suna mah, deci?

Uite asa. Imi cer scuze pentru lipsa de inspiratie, am vrut doar sa am filmarea cu circuitul asta inainte sa il dezasamblez. Cheers!


joi, 28 noiembrie 2013

Efect #1: The Fuzz

Efect #1: The Fuzz


Probabil cel mai simplu (si ieftin) si necomplicat efect pentru chitara ce contine minimul necesar pentru a distorsiona semnalul. Dar, mai intai, un pic de teorie... ce inseamna defapt "distorsion"? Sau, mai exact - ceea ce se intampla in circuitul nostru - "Diode Clipping".

Diode... Ce?

Poza furata, fara jena, de pe wikipedia.

Dupa cum se vede, semnalul initial este o sinusoida frumoasa. Prin procedeul de "taiere" (Diode clipping) semnalul ne este limitat dupa o anumita valoare a tensiunii, limita dictata de diodele din circuit. Putem asemana semnalul de iesire cu unul dreptunghiular, deci.

Circuitul

In poza nu scrie asa ca voi nota aici piesele:
  • C1 (de la intrare) - 4,7uF
  • C2 (de la iesire) - 0,1uF
  • Tranzistorul este un... oarecare NPN
  • Sursa de curent este o baterie de 9v. 

Dar ce fac toate piesele astea?... ei bine:

  • Condensatorul de la intrare are ca efect "filtrarea" semnalului, astfel incat daca marim capacitatea, semnalul va avea mai multi basi. Un rol asemanator are si cel de al doilea condensator din circuit. 
  • Tranzistorul amplifica semnalul de la intrare, formand un fel de "bucla" de curent, impreuna cu ceea ce vine din baterie. Pe acelasi principiu se bazeaza orice amplificator de sunet.
  • Rezistenta de la iesire este defapt un potentiometru ce controleaza volumul.
  • Cealalta rezistenta modifica valoarea tensiunii ce intra in tranzistor.
  • Dioda, dupa cum am pomenit si mai sus, produce efectul propriu-zis de distorsionare / clipping / fuzz. 
Nu voi intra in detaliu despre cum "exact" se produce taierea in dioda, suficient sa spunem ca dupa o anumita valoarea a semnalului (sinusoidei) acesta "impune" o tensiune pe varfurile de maxim / minim, ca in poza de sus de tot a paginii.

Dioda, ce piesa smechera!

Si nici nu suntem fortati sa folosim dioda 1N914. Fiecare dioda, in principiu, ar avea propriul ei sound. In general, diodele banale din siliciu vor taia semnalul pe la ~0.6V. Cele din germaniu vor taia pe la ~0.3V. Ledurile ar taia la valori mai mari decat cele din siliciu.

Fiecare isi poate personaliza circuitul dupa gust!

Nota Bene

Acest circuit, precum si alte variatii, a fost gasit pe site-ul http://home-wrecker.com/bazz.html. Pe langa multe circuite misto, sunt si multe alte detalii suculente pe care eu nu le-am acoperit.

O alta pagina plina cu sfaturi si ponturi pentru astfel de circuite, gasit de mine, este http://buildapedal.com/.

Da mah, dar cum suna?

Uite asa:

Cheers!